Mei 2018: minder organisaties failliet

Nu.nl zakelijk, dat zakelijk nieuws brengt uit heel Nederland, meldt dat steeds minder organisaties failliet zijn gegaan in de maand mei (2018). Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), blijkt dat meeste organisaties/bedrijven die failliet zijn gegaan actief waren in de sector handel (66 ). Daarnaast waren er veel horecaondernemingen die hun deuren moesten sluiten.  In totaal waren er 296 ondernemingen. Tijdens de crisis waren de meeste faillissementen, dit was 5 jaar geleden. Daarna is deze lijn gaan dalen en durven ook meer bedrijven te investeren in nieuwe ontwikkelingen en technieken.  Er is nu sprake van een stabilisering.

Hoe werkt een faillissement? 
Wanneer bedrijven een faillissement aanvragen, oftewel bankroet zijn, wordt er beslag gelegd op het vermogen dit bedrijf. Verschillende schuldeisers hebben hier dan recht op, omdat zij vaak nog een lopende rekening uit hebben staan bij dit bedrijf of deze organisatie. Dit gebeurt wanneer een bedrijf zijn kosten niet meer kan betalen aan een of meerdere partijen. De taak van de rechtbank is om een curator aan te stellen. Zijn taak is om onder andere het vermogen van het bedrijf te verdelen onder de schuldeisers. Uiteraard zijn er verschillende gedupeerden. De eigenaar, maar ook de werknemers die werken in de betreffende bedrijven of organisaties. Zij raken namelijk, zonder doorstart, vaak hun baan kwijt.

Geef een reactie