Verplaatsing banen naar buitenland

Een deel van de Nederlandse bedrijven verplaatst zijn bedrijfsactiviteiten naar het buitenland. Het hierbij om bedrijven met meer dan 50 werknemers, die voornamelijk hun administratieve en managementtaken naar het buitenland verplaatsen. De berekening is gemaakt tussen 2014 en 2016, waarbij 6% procent van alle bedrijven in Nederland (administratieve en managementtaken) naar het buitenland vertrokken.  In cijfer gaat het hierbij om 500 bedrijven. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), op basis van de nieuwe cijfers over het jaar 2014 tot 2016.

Hiermee ging ongeveer 30 duizend banen verloren, in diverse sectoren. Van de 6% van de Nederlandse bedrijven die vertrok uit Nederland, kwam maar 1% terug. Zij haalden hun administratieve en managementtaken weer naar Nederland. In industriële sector verplaatsen de meeste Nederlandse bedrijven hun activiteiten naar het buitenland. Dit was procentueel gezien 11%, terwijl dit in andere overige sectoren ging om maar 4%. Het gaat hierbij voornamelijk om bedrijven, waarbij hun moederbedrijf buitenland is.

Ongeveer 70%van de bedrijven die ervoor kozen om hun administratieve en managementtaken naar het buitenland te verplaatsen, heeft als bestemming gekozen voor een van de lidstaten van de Europese Unie.   20% koos voor India om daar hun administratieve, managementtaken, IT en dienstverlening naar toe te verplaatsen.

Geef een reactie