Stijging import zakelijke diensten

Bedrijven in Nederland hebben voor €16 miljard aan zakelijke diensten geïmporteerd. Dat is een stijging van 54% procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Vooral marketing diensten deden het goed: denk hierbij aan onderzoek in de markt, reclamediensten of advies. Er vallen meerdere diensten onder deze sector. Dit meldt Accountant (platform voor nieuws/achtergrond) op basis van cijfers van het CBS over de internationale diensten, import en handel.

De zakelijke dienstverlening groeit het snelst in Nederland en deze dienstverlening bedient de grootste markt. Marketing- en bemiddelingsdiensten doen het in deze sector het beste. Met meer dan 62% van de zakelijke import, is het veruit de belangrijkste dienst in de zakelijke dienstverlening voor Nederland.

Europa
Als we kijken naar de invoer van de gehele wereld en alle continenten, is te zien dat de meeste stijging in Europa plaatsvindt. De invoer van Azië verdubbelde procentueel, maar het gaat hierbij om wat kleinere bedragen. Wie is nu de belangrijkste leverancier van Nederland? Dat is het Verenigd Koninkrijk. Zij zijn voor Nederland de belangrijkste leverancier voor diensten zoals marktonderzoek, advies en reclame (marketing- en bemiddelingsdiensten). Daarna is Duitsland een grote speler in de zakelijke dienstverlening, gevolgd door Ierland. Deze drie landen samen zorgen, als het gaat om zakelijke dienstverlening, voor 59 procent aan invoer in Europa.

Geef een reactie