Jun
11

Met de fraudeur in huis vallen

UWVOok ik had een uitkering toen ik met Webinform begon. Na Metaform startte ik Webinform. Een nieuw begin na 20 jaar. Je bent al even onderweg maar wordt toch gezien als starter. Maar je wilt ‘t en besluit in overleg met het UWV voor een gedeelte als zelfstandige te gaan werken. Een baan was niet te vinden: niet passend (te oud), niet voldoende opleiding (te oud) of niet passend in het team (te oud). Omdat er afspraken waren over werk en vroegere klanten was er nogal wat op te bouwen.

En stond ik voor een aantal uren als zelfstandige te boek. Op het werkbriefje geef je aan wanneer je hoeveel uur als zelfstandige hebt gewerkt. Dat gebeurde in overleg met het UWV. Het aantal uren wat ik per week als zelfstandige werkte lag vast. Dat wil zeggen: ik werd voor een vast aantal uren gekort op m’n uitkering. Wat ik in die uren verdiende was niet relevant. Alzo geschiedde in overleg met het UWV. Een vast aantal uren wat in de loop er tijd toe zou nemen waardoor de uitkering uiteindelijk vervangen werd door inkomsten uit het zelfstandige bestaan.

In maart van dit jaar ontving ik een brief van het UWV met daarin de vraag opheldering te verschaffen over het aantal gewerkte uren. Dat klopte niet met de gegevens van de belastingdienst stelde het UWV. Ik was (en ben) me van geen kwaad bewust. Naar nu blijkt gaat het om declarabele en niet declarabele uren. Ik vulde de formulieren in zoals we besproken hadden en heb indertijd nooit klachten of reacties gehad van het UWV. De verbazing is daarom groot. En niet alleen bij mij bleek al snel toen ik er in dook en alles op een rijtje zette.

Zijn fouten zoals deze te voorkomen? Is er sprake van fraude door een kleine 3.000 ondernemers? Of is dat de helft van de ondernemers die niet goed zijn voorgelicht? Is het formulier duidelijk? Daar gaat bij mij het licht fel schijnen. Een goed formulier verdient zich zelf niet alleen terug, er is met goede formulieren (en de communicatie er om heen) veel geld te verdienen.
Dit staaltje communicatie liegt er niet om en het lijkt een schoolvoorbeeld. Na de gesprekken met het UWV ben ik het betreffende formulier (het werkbriefje) nog eens goed door gaan nemen. Nu is het hoog tijd om het werkbriefje nog eens onder de loep te nemen en stappen te ondernemen richting UWV.

Lees ook het artikel in het NRC van vandaag.

0 Responses to “Met de fraudeur in huis vallen”


  1. No Comments

Leave a Reply